Sezamų sėklų aliejus, skrudintų sezamų aliejus

 
Apie produktą:
Sezamų sėklų aliejuje gausu mononesočiųjų riebalų rūgščių (Omega-9), saugo odą ir gleivines nuo išsausėjimo, polinesočiųjų riebalų rūgščių (Omega-6), turinčių savybę reguliuoti uždegiminius procesus, teigiamai veikiančių plaukų augimą, odos struktūrą. Šiame aliejuje taip pat nemažai vitamino E,  gerinančio odos išvaizdą ir spalvą, užkertančio kelią smulkių raukšlelių susidarymui bei vitamino K,

 

Sezamų aliejus spaudžiamas iš indinio sezamo sėklų ir yra viena seniausių žmonių naudojamų aliejinių kultūrų. Kad užauginti ir surinkti sezamų ankšteles, su garsu atsiveriančias tik sėkloms pilnai subrendus, yra nemažas, daug rankų darbo reikalaujantis procesas. 

Sezamų sėklos gali būti šviesios, beveik baltos, gelsvos ir visiškai juodos (nelukštentos). Sėklos labai maistingos, jose gausu riebalų, baltymų, angliavandenių, mineralų (ypač magnio ir kalcio), vitaminų, antioksidantų ir kitų maistingųjų medžiagų. Sėklose ir aliejuje esantis antioksidantas sezamolis saugo jį nuo sugedimo ir yra naudingas kovojant su žalingu laisvųjų radikalų poveikiu. Manoma, kad būtent dėl šios medžiagos sezamų aliejus saugo odą nuo kenksmingo saulės spindulių poveikio. Maisto pramonėje ši medžiaga naudojama, siekiant ilgesnį laiką išsaugoti šaldytos mėsos skonį ir spalvą.

Sezamų aliejus gali būti nuo vos gelsvos iki gintarinės spalvos, lengvas, švelnaus kvapo ir skonio, jo sudėtyje yra nemažai mononesočiųjų ir polinesočiųjų riebalų rūgščių, vitaminų E, K, augalinių sterolių ir kt. Populiarus Pietų ir Pietryčių Azijoje, naudojamas salotoms, padažams, tinka troškinti, kepiniams, marinatams bei desertams gardinti. Neskrudintų sezamų sėklų aliejaus gana aukšta smilkimo temperatūra (temperatūra, kurioje riebalai skyla ir išsiskiria kenksmingos medžiagos), jį galima kaitinti iki 180˚C.

Skrudintų sezamų aliejus spaudžiamas iš prieš tai paskrudintų sezamų sėklų ir yra tamsios spalvos ir sodraus, subtilaus kepintų sezamų skonio, labai kvapnus ir gardus, jo sudėtyje taip pat nemažai mononesočiųjų ir polinesočiųjų riebalų rūgščių ir vitaminų. Šis aliejus ypač populiarus kinų, korėjiečių ir japonų virtuvėje, kur naudojamas maisto aromatui ir skoniui paryškinti. Pvz., Japonijoje apie 10% skrudintų sezamų aliejaus maišoma su kitu kepimo aliejumi, gaminant patiekalus iš tempura tešlos. Šiuo aliejumi gardinami ryžių makaronų patiekalai, omletai, salotų užpilai, gaminami marinatai mėsai ir žuviai. Skrudintų sezamų aliejus naudojamas kinietiškųjų vištienos salotų užpilui su ryžių actu, imbieru ir garstyčiomis gaminti.
Skrudintų sezamų aliejaus nerekomenduojama naudoti kepimui, jo smilkimo temperatūra gana žema, juo patariama šlakstyti jau bebaigiančius ruošti patiekalus.
 

Tūkstančius metų sezamų sėklų aliejus buvo naudojamas Ajuverdoje (indų medicinoje), kinų ir Tibeto medicinoje gydymo tikslais, odos priežiūrai. Naudojamas kosmetikos pramonėje kaip puikus bazinis aliejus.

Sezamų aliejus tinka kosmetikai ir gali būti naudojamas visų tipų odai prižiūrėti, jis ypač pasižymi tuo, jog turi šildantį efektą. Be to, valo, skatina ląstelių atsinaujinimą, labai tinka masažams, puoselėja plaukus, apsaugo nuo kenksmingo saulės poveikio, drėkina, ramina pažeistą odą. 

Ajuverdoje šis aliejus naudojamas sąnarių skausmams malšinti, pašildyto aliejaus masažais lengvinami peršalimo simptomai.

Mūsų aliejų asortimente galima rasti šviesiųjų sezamų, juodųjų sezamų bei skrudintų sezamų aliejaus.

 

Įdomu

Indijoje nuo seno sezamai laikomi nemirtingumo simboliu, senovės romėnai šių sėklų duodavo kariams, kad būtų stipresni, o moterys valgydavo chalvą iš sezamų ir medaus, kad būtų gražesnės.

Ajuverdoje teigiama, kad sezamų aliejus turi daug saulės energijos, todėl naudinga kas rytą išgerti po šaukštelį šio aliejaus, kad suteptų skrandžio sieneles ir pagerintų virškinimą.

Kalbama, kad dievai, prieš sukurdami pasaulį, gėrė sezamų vyną...

 

Mūsų patarimai

Jei jaučiatės peršalę ar šąla kojos, šiek tiek pašildykite sezamų aliejaus ir gerai įtrinkite jo į pėdas ir krūtinę. Po to šiltai apsiklokite. O jei kamuoja nuovargis, nervinė įtampa, darykite viso kūno masažą pašildytu sezamų sėklų aliejumi – pagerinsite kraujo cirkuliaciją, sumažės nuovargis.

Drungnu sezamų aliejumi valykite veidą, du kartus per dieną drėkinkite paakių sritį. 

 

Riebios, probleminės odos priežiūrai

Vieną dalį granatų sėklų aliejaus sumaišykite su trimis dalimis sezamų sėklų aliejaus. Mišiniu tepkite problemines vietas.

 

Drėkinantis mišinys prieš saulės vonias

2 valgomuosius šaukštus kviečių gemalų aliejaus sumaišykite su dviem šaukštais sezamų aliejaus, keturiais arbatiniais šaukšteliais graikinių ir keturiais lazdynų riešutų aliejaus, penkiais lašais ylang-ylang (kvapiųjų kanangų) eterinio aliejaus ir penkiais lašais levandų eterinio aliejaus. Gautą mišinį gerai suplakite ir tepkite ant drėgnos odos.

 

Azijietiškai marinuota paukštiena

apie 1,3 kg vištienos blauzdelių (ar sparnelių)

1/2 puodelio sojų padažo

2 valg. š. tamsaus cukraus "Farinas"

gabaliukas smulkinto šviežio imbiero

4 trintos česnakų skiltelės

2 valg. š. skrudintų sezamų aliejaus

maltų pipirų pagal skonį

2 arb. š. aštraus Pantai padažo "Sriracha Chilli Sauce"

Marinatui skirtus ingredientus sumaišykite ir užpilkite ant vištienos. Gerai įtrinkite, kad paukštiena pasidengtų marinatu ir marinuokite parą.

Kepkite  220 - 230 laipsnių kaitros orkaitėje, kol paruduos. Skanaus!

 

Svarbu: visa svetainėje pateikta informacija yra pažintinio - rekomenduojamojo pobūdžio. Mūsų siūlomi produktai nėra skirti diagnozuoti, gydyti ar užkirsti kelią kokioms nors ligoms. Prieš vartodami ar naudodamiesi mūsų patarimais, visuomet vadovaukitės savo nuomone, atsižvelkite į individualius poreikius, o esant būtinybei (pvz., dėl galimų alerginių reakcijų, netoleravimo ar dėl kitų priežasčių), pasitarkite gydytoju.

Tapk draugu Facebook tinkle